Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ναθαναήλ, Μητροπολίτης Σικάγου


Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής σήμερον, Τετάρτην, 7ην Φεβρουαρίου  2018, προς εξέτασιν των εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατά την συνεδρίαν ταύτην, προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ εξελέγησαν παμψηψεί ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Πίτσης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, Μητροπολίτης Σύμης, και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ Συμεωνίδης, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Μητροπολίτης Σικάγου.

Εκ της Αρχιγραμματείας
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης, υιός του Βασιλείου και της Ειρήνης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης και ενσυνεχείααπό τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, από όπου έλαβε και τον τίτλο του Διδάκτορος της Θεολογίας, το 2007, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Columbia όπου ειδικεύτηκε στην Ιστορία και Ηθική της Δημόσιας Υγείας. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής τα μαθήματα της Ηθικής και Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Fordham και στις Θεολογικές Σχολές του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Βλαδιμήρου, ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετά επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη θεολογία και τη βιοηθική.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 2003 και πρεσβύτερος το 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Υπηρέτησε ως διάκονος τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο (2003-2006) και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο(2006-2010), ενώ ως ιερατικώς προϊστάμενος διηκόνησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής του διακονίας ανέπτυξε ένα αστικό ποιμαντικό οργανισμό με την επωνυμία «Ορθόδοξοι Επαγγελματίες εν Δράσει», ο οποίος αξιοποίησε τα χαρίσματα και τα τάλαντα περισσοτέρων από 400 νέων επαγγελματιών του Μανχάταν, προσφέροντάς τους ευκαιρίες να δημιουργήσουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των πιο ευάλωτων συνανθρώπων της περιοχής. Διακόνησε, επίσης, περιοδικά τις κοινότητες της Αναστάσεως του Χριστού, Brookville και του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,Brooklyn.

Το Σεπτέμβριο του 2013 διορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου Διορθοδόξων, Οικουμενικών, και Διαθρησκειακών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Από τη θέση αυτή ανέπτυξε και επαύξησε τις σχέσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με πολλούς Θρησκευτικούς Οργανισμούς καθώς και με τις μόνιμες Αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, προώθησε τη συνεργασία και τη συμμετοχικότητα. Μέσα στο πλαίσιο της διακονίας αυτής διοργάνωσε το επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ορθοδοξία και Ανθρωπισμός: Ιδέες και Δράσεις στο Σύγχρονο Κόσμο», το οποίο παρείχε σε εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συναντηθούν και να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μετά την κρίση.

Ο π. Ναθαναήλ είναι αδελφός της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στην Κρήτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου