Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τα έργα του Νόμου


Μόλις την προοηγούμενη Κυριακή διαπιστώσαμε από το αποστολικό ανάγνωσμα ότι ο Τίμιος Σταυρός προβάλλεται από την Εκκλησία μας ως τρόπος ζωής. Προβάλλεται χωρίς τον Χριστό μας, ως απόδειξη της Αναστάσεώς Του και ως πρόσκληση να ανεβούμε κι εμείς στο ύψος του Σταυρού, ώστε συσταυρούμενοι να συναναστηθούμε με τον Λυτρωτή μας. Και σήμερα βλέπουμε τον απόστολο Παύλο να κάνει μια διαπίστωση, καθώς αντιπαραθέτει το τι ζούσε πριν, ως ζηλωτής ιουδαίος, και τι ζει τώρα, ως συσταυρωμένος με τον Χριστό χριστιανός.
Πποια είναι η διαπίστωση; «Οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου». Δεν σώζεται ο άνθρωπος με την τήρηση των τυπικών διατάξεων του Μωσαϊκού Νόμου. Γιατί; Γιατί δεν έχουν σκοπό τον εξαγιασμό του ανθρώπου, αλλά την καταπίσεσή του στην αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών. Αλλά και γιατί είναι τόσο περίπλοκες και τόσο σκληρές, ώστε είναι αδύνατο να τηρηθούν και μάλιστα συνδυαζόμενες με απειλές θανάτου του τυχόν παραβάτη τους.
Αν δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα νομικά παραγγέλματα, τότε γιατί δόθηκαν; Δόθηκαν για να οδηγήσουν στον ελαφρύ ζυγό του Χριστού. Δόθηκαν για να τον οδηγήσουν στον ελαφρύ ζυγό του Χριστού. Δόθηκαν για να νοιώσει ο άνθρωπος πόσο θάνατο κρύβουν μέσα τους οι επιλογές του στην αυτόνομη πορείαέναντι του Θεού, αλλά και πόσο μεγάλη είναι η ανατροπή που κάνει ο Θεός προσφέροντάς του τη ζωή. Δόθηκαν για να τα απορρίψει ο άνθρωπος και να κάνει τη ρήξη του με τον καθωσπρεπισμό και την εκνόμευση, συναισθανόμενος σε τι μεγαλείο τον καλεί ο Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου