Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η ορθόδοξη ταυτότητά μας


Οι Άγιοι Πατέρες μάς δίνουν σήμερα το μήνυμα μιας νέας προσπάθειας για εσωτερική και εξωτερική ελευθερία, για τη βίωση της ταυτότητάς μας. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να αφήσουμε τον εαυτό μας να πυρακτωθεί στη φλόγα της δικής τους φλογερής εμπνεύσεως. Διότι, εκείνοι γνωρίζουν, ότι ο μέγιστος εχθρός ενός λαού είναι η απώλεια της αυτοσυνειδησίας του, η φθορά της πολιτισμικής του ιδιοπροσωπίας και η αλλοίωση του ήθους του.
Η ουσιαστικότερη υπεκφυγή του ανθρώπου από τον εαυτό του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι να νομίζει, ότι η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενο των αιτημάτων του και όχι στο ήθος του. Μόνο με τη διατήρηση και φύλαξη της ταυτότητας και της αυτοσυνειδησίας μας, μπορούμε να είμαστε μάρτυρες της πίστεως και του πολιτισμού μας, μάρτυρες του εαυτού μας και άξιοι να έχουμε στα χέρια μας τα κειμήλια και την παράδοσή μας, χρόνους χιλιάδες φυλαγμένα στην καρδιά από γενιά σε γενιά.
Με άλλα λόγια, πρέπει να εκκεντρισθούμε στην Εκκλησία, για να μεγαλώσουμε μέσα της και να ζήσουμε μέσα σ᾽ εκείνη τη μυστηριακή παράδοση, που περιλαμβάνει το σύνολο των αποκαλύψεων και των οραμάτων, την πρόγευση της μέλλουσας ζωής και μακαριότητας.
(Από τη ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ 2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου