Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ενα «ευσεβές» λιοντάρι


Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Ο Αββάς Ιωάννης έμενε χρόνια πολλά σε μία σπηλιά, έχοντας μία εικόνα της Θεοτόκου που κρατούσε στην αγκαλιά της τον Χριστό μας και ένα κανδήλι ακοίμητο μπροστά σ’ αυτήν. Όταν ήθελε να πάη στην Ιερουσαλήμ, η οποία απείχε είκοσι μίλια από την σπηλιά του, ή σε κάποιο άλλο μέρος, διόρθωνε το κανδήλι και έκανε μία ευχή λέγοντας:

-Κυρία Θεοτόκε, φρόντισε να μη σβήση το κανδήλι, γιατί εγώ, με την βοήθειά σου, πάω στον δείνα άγιο τόπο.

Άλλοτε έκανε δύο εβδομάδες να γυρίση, άλλοτε ένα μήνα ή και έξι μήνες. Πάντα όμως επιστρέφοντας εύρισκε το κανδήλι αναμμένο.

Μία φορά, περπατώντας σε μία στενωπό ανάμεσα σε δύο περιφραγμένα χωράφια, όπου μόλις ένας άνθρωπος χωρούσε να περάση, είδε μπροστά του να έρχεται ένα λιοντάρι. Το να κάνη στροφή και να γυρίση πίσω ο Αββάς Ιωάννης δεν το ήθελε. Το να κάνη στροφή και να γυρίση πίσω το λιοντάρι ήταν αδύνατον λόγω της στενότητας του δρόμου. Το θηρίο όμως, μόλις είδε τον δούλο του Θεού Ιωάννη να έρχεται, στάθηκε όρθιο στα δύο του πόδια και έκανε χώρο στον Αββά να περάση. Ο Αββάς πέρασε με κάποια δυσκολία, αφού ακούμπησε στην πλάτη του ζώου. Όταν δε πέρασε, το λιοντάρι εξακολούθησε τον δρόμο του.
ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006
Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου
Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.
http://www.orp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου