Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ (Φώτο)

  Μέσα σε κλίμα θλίψης και οδύνης αλλά με την ελπίδα της Αναστάσεως τελέστηκε χθες στην Ιερά Μονή η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Προηγουμένου Αρχιμ. Αθηναγόρα Τζωρμπατζάκη. Της Ακολουθίας μετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Μεθόδιος, οι Ηγούμενοι: της Ιεράς Μονής Αγκαράθου Αρχιμ. Γεράσιμος, της Ιεράς Μονής Ανωπόλεως Αρχιμ. Καλλίνικος, της Ιεράς Μονής Βροντησίου Αρχιμ. Χριστοφόρος, της Ιεράς Μονής Γοργολαΐνη Αρχιμ. Αρσένιος, της Ιεράς Μονής Φόδελε Αρχιμ. Παντελεήμων και πλήθος Ιερέων από την Αρχιεπισκοπή και από άλλες Μητροπόλεις.
Παρέστη ο Δήμαρχος Αρχανών - Αστερουσίων κ. Κοκοσάλης Εμμανουήλ και πολλοί πιστοί κατέκλυσαν το Καθολικό της Ιεράς Μονής για να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή και τον "τελαυταῖον ἀσπασμόν" στον αείμνηστο Προηγούμενο και να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του μετά των Δικαίων και Αγίων.
Τρισάγιο επί του τάφου τέλεσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.
Τον επικήδειο εξεφώνη ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και αδελφός της Μονής, Πανοσ. Αρχιμ. Παΐσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Με αισθήματα ανθρώπινης θλίψης και συνοχής καρδίας, προπέμπουμε σήμερα στην αιωνιότητα τον μακαριστό Προηγούμενο της Ιεράς Μονής μας, Αρχιμ. Αθηναγόρα... Ο πατήρ Αθηναγόρας εξεμέτρησε το ζήν, επλήρωσε το κοινόφλητον χρέος και γέμισε χθες την μεν επί της γης Εκκλησία με θλίψη και άφατη οδύνη , την δε εν ουρανοίς Εκκλησίαν με πολλή χαρά, επί τη υποδοχή της μακαρίας ψυχής του.  
Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, κατά κόσμον Νικόλαος Τζωρμπατζάκης, του Εμμανουήλ και της Μαρίας, γεννήθηκε στην κωμόπολη του Προφήτη Ηλία στις 19 Ιανουαρίου 1935. Ήταν γόνος πολυμελούς, ευσεβούς οικογενείας. Στον ευλογημένο αυτό τόπο, που ήταν συνυφασμένος με τη ζωή του, τις αναμνήσεις του, ανατράφηκε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Εδώ ζυμώθηκε με την πλούσια εκκλησιαστική παράδοση  και την ευσέβεια των κατοίκων.
 Η πρόνοια του Θεού οδηγεί τους νεανικούς του βηματισμούς  στις αυλές του Ναού του Προφήτη Ηλία, για να ανδρωθεί πνευματικά κοντά στους εφημερίους της εποχής εκείνης. Κοντά τους αγάπησε τον Χριστό και την Εκκλησία τόσο πολύ, ώστε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά εγκαταβιώνοντας στην Ιερά Μονή του Επανωσήφη.
Το 1960 κείρεται Μοναχός υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, με το όνομα του μεγάλου Πατριάρχου Αθηναγόρου και χειροτονείται Διάκονος. Ενώ το 1965 χειροτονείται Πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Εργάστηκε υποδειγματικά όπου κι αν του ζήτησε το Μοναστήρι και η Εκκλησία. Σε όλα τα διακονήματα εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση. Πάντοτε υπακουος. Θυμόμαστε τις ιστορίες του στον φούρνο, στο ελαιουργείο, με τους παλαιούς Πατέρες σε ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές της Μονής. Αθόρυβα, και ταπεινά, διακόνησε σέ πολλές ἐνορίες της Αρχιεπισκοπής , στην Ιερά Μονή της Κυρίας Παληανήςκαί προσέφερε έργο που μόνο ο Θεός και ίσως λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν...
Για μια 10ετια περίπου διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής αυτής. Εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση. Ήταν φιλακόλουθος. Έψαλλε μελωδικά. Ήταν μεγαλόπρεπος και στο στασίδι του με το κουκούλιο αλλά και στην Αγία Τράπεζα ως ιερουργός των θείων μυστηρίων. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη πάντοτε. Θα τον αναζητήσουμε....
Σε ευχαριστούμε για ότι προσέφερες και έκανες για την Εκκλησία, για το Μοναστήρι μας, σε ευγνωμονούμε. Και σε παρακαλούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι απέκτησε παρρησία στο θρόνο του Θεού, να πρεσβεύεις για όλους μας, να ευλογείς το Μοναστήρι μας και να προσεύχεσαι για την Αδελφότητα μας.
«Μακαρία ἡ ὁδός ἧ πορεύη σήμερον, ὅτι ἠτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως». 
Ενώνουμε τις προσευχές μας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής σου. Ιδιατέρως δεόμαστε όπως ο «ἐν Ἱερουσαλήμ ἐπουρανίῳ καί μυριάσιν ἀγγέλων ὑμνούμενος Ἅγιος Θεός» κατατάξει την ψυχή σου εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων.
Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στην προσωπικότητα του Προηγουμένου αναφέροντας όλα εκείνα τα χαρίσματα που τον κοσμούσαν. Ανέφερε για την απλότητα, την ταπείνωση, την αφτιασίδωτη και ανυπόκριτη βιοτή του. Ήταν ένας ανυπόκριτος άνθρωπος και αληθινός Κρητικός Μοναχός που διέσωσε το φρόνημα του Μοναχισμού της Κρήτης.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου